Te méred a forgalmat az oldaladon? Google Analytics, a kötelező kör: telepítési útmutató

Meglepve tapasztaltam, hogy az első cikkem reggelre 400 látogatót kapott. Na de honnan? Pánik, pánik, öröm, öröm! Ja nem, telepítünk egy Google Analyticset gyorsan! Mutatom, hogy kell.

cover_terv.png

A Google Analytics egy ingyenes, egyszerű, és számtalan lehetőséget rejtő szoftver, amit vétek lenne kihagyni a jövőben tervezett marketing aktivitásainkhoz, a tervezéshez, a forgalom figyeléséhez.

Sztori: a bevezetőben is írtam, a hobbi célból indított blogom, reggelre valami váratlan helyről, kapott egy csomó forgalmat. Na de honnan? Mit kell ilyenkor csinálni? Igen, a blog alapításkor lefoglaltam a blog.hu-t, a .hu domaint, a facebookot, az instát, a gmailes e-mail címet, de Google Analyticset nem telepítettem. Carramba! Akkor gyorsan, amíg jön a forgalom. Szerencsére sikerült, és neked is sikerülni fog. Jöhetnek a képek!

1. Hol találom?

Nem valami nagy megfejtés, Guglizz rá! Hivatalos Google link, első találat, gyerünk tovább, a látogatók özönlenek az oldaladra, és te nem tudsz semmit rólunk!

google_analytics1.png

2. Regisztráció

Olvasd el, haladj tovább, és kattints a regisztráció gombra!

google_analytics2.png

3. Fiók létrehozása

Na csináljuk akkor azt a fiókot! Megadod a fiók nevét, ez az amit te fogsz látni, beállítod a funkciókat, legörgetsz, elfogadod az ÁSZF-et, és varázsütésre voilá!

google_analytics3.png

4. A nagy összekötés

Azt hiszed azzal, hogy megcsináltad, már vége is? Hohó, kis naiv. Ez egy eszköz, de használni is kell! Össze kell kötni az oldaladdal, jelen esetben a blogomat kötjük össze az Analytics-szel. 

Kijelölve látod a követési azonosítót. Ez a szám jelképezi a Google Analytics fiókodat, amit be kell illeszteni az oldaladba. Blog.hu, WordPress, PrestaShop, UNAS, miden más. Ha bajba kerülsz, akkor írj e-mailt (magyarkkv@gmail.com) és megpróbálok segíteni. Mi kisvállalkozók tartsunk össze legalább, nem igaz? 

Tehát kimásolod a kódod, és beilleszted.

google_analytics4.png

5. Kód beillesztése

Beilleszted a kódot, rámentesz, és ha minden stimmel, a Google Analytics fiókod már azonnal el is kezdett mérni!

google_analyitcs5_1.png

6. Eredmények csekkolása

Megvan az eszközünk, itt az ideje használni! Lássuk a medvét. Bekereteztem, ami kell nekünk, tehát ha azt akarjuk megnézni, hogy az adott pillanatban honnan jön a forgalom, akkor a valós idejű jelentéseknél lecsekkoljuk a forgalmi forrásokat, és bumm! Látjuk az index.hu hivatkozik a blogra! Akkor keressük meg, hogy hol állunk, és gyönyörködjünk magunkban!

google_analytics_7.png

7. Élvezd!

Ez már nem túlzottan megerőltető szellemileg. (Remélem eddig sem volt az!). Egy gyors Ctrl+F keresés, KKV, úgy se hinném, hogy olyan kezelhetetlenül sokszor szerepelne az oldalon a kifejezés, és már rá is találtunk. Ugye milyen jó érzés az ország legolvasottabb hírportálján virítani? Csodálatos érzés. 

google_analytics6.png

8. Összefoglalás

A Google Analytics jó cucc. Mér éjjel-nappal, sokat elárul nekünk azokról, akikkel szeretnénk kapcsolatba lépni. Ez az első cikk a témában, amiről még sokat fogok írni. Nagyon fontos megértenünk, nekünk kisvállalkozóknak, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy legalább alapszinten ne értsünk mindenhez, mert átvernek! A Google Analytics az első lépés lehet az úton. 

Mérj, figyelj, okosodj. Csinálj az információból pénzt!