SBA: Small Business Act, avagy az EU KKV intézkedéscsomagja. Te hallottál már róla?

Az Európai Unió figyel rád. Persze nem amolyan orwelli értelemben, hanem féltő szülőként vigyázza a munkát adó GDP-t termelő KKV-kat. Van is egy intézkedéscsomagja, már 10 éve fut. Hallottál róla?
sba_kkv_blog_final.pngAntonio Tajani - akit 2017-ben megválasztottak az Európai Bizottság elnökévé - a következőképpen nyilatkozott:

A kkv-k az összes vállalkozás több mint 99%-át teszik ki, és több mint 90 millió munkavállalót foglalkoztatnak Európában. Gazdaságunk motorját jelentik, amelynek erősnek, versenyképesnek és innovatívnak kell lennie. Gyors cselekvésre van szükség a tagállamok részéről annak érdekében, hogy az európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot teljes mértékben végrehajtsuk.

A SBA politikai törekvései közé tartozik, hogy a kkv-k központi szerepe elismerést kapjon az Európai Unió gazdasági életében. Az intézkedéscsomag 10 alapelvet fogalmaz meg annak érdekében, hogy egységes feltételeket teremtsenek a kkv-k számára, javítsák a jogi helyzetet az Unión belül. Ezek az elvek a következők:

1. Olyan környezetet kell teremteni, amelyben a vállalkozók és a családi vállalkozások boldogulhatnak, és amely díjazza a vállalkozói készséget.

2. Biztosítani kell azt, hogy a csődbe jutott becsületes vállalkozók gyorsan megkapják a lehetőséget az újrakezdéshez.

3. A „Gondolkozz előbb kicsiben!” elvnek megfelelő szabályokat kell alkotni.

4. A közigazgatási rendszereknek meg kell felelniük a kkv-k szükségleteinek.

5. A szakpolitikai eszköztárat hozzá kell igazítani a kkv-k szükségleteihez: meg kell könnyíteni a kkv-k részvételét a közbeszerzési eljárásokban, és jobban ki kell használni a kkv-k állami támogatásának lehetőségeit.

6. Meg kell könnyíteni a kkv-k finanszírozáshoz jutását, továbbá olyan jogi és üzleti környezetet kell teremteni, amely támogatja a kereskedelmi tranzakciókhoz kapcsolódó fizetések időben történő teljesülését.

7. Segíteni kell a kkv-kat abban, hogy nagyobb mértékben élvezhessék az egységes piac nyújtotta előnyöket.

8. Elő kell segíteni a kkv-k szaktudásának fejlesztését és az innováció valamennyi formáját.

9. Lehetővé kell tenni a kkv-k számára, hogy a környezetvédelmi kihívásokat üzleti lehetőségekké alakítsák.

10. Ösztönözni és támogatni kell a kkv-kat, hogy részesüljenek a növekvő piacok előnyeiből.*

*Az Európai Közösségek Bizottsága: „Gondolkozz előbb kicsiben!” Európai kisvállalkozói intézkedéscsomag: „Small Business Act”, Brüsszel. 2008.06.25., 4.o., bővebben: https://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/small-business-act_hu

Szóval az EU vigyáz ránk, kisvállalkozókra, legalább intézkedéscsomag szinten. Jobb ha tudsz róla.