Itt a műhús! A borsó bolognai is olyan jó, mint a sima?

Érdekes projekt ment a héten Budapesten. Először kaptak gyerekek közétkeztetésben műhúsból készült bolognait. Az eredetit 89%-ra pontozták, de mennyire ízlett nekik az analóg?

borsohus.jpg

1. A műhús sztori

Mikulás napján 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet a hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottak elő. A teljes mértékben hazai innovációt egy budapesti általános iskola tanulói próbálhatták ki először. A Food Control cégcsoport és az Új Budai Alma Mater Általános Iskola közös célja, hogy megismertesse a gyermekekkel a világban egyre nagyobb teret hódító növényi fehérje- alapú húsanalógokat.

Iskolánk évek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnánk a gyermekek egészséges élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteit szélesíteni. Napjainkban már elengedhetetlen, hogy a magas tápérték és ízletes fogások biztosítása mellett az élelmiszerek előállításával kapcsolatos káros környezeti hatásokat is csökkentsük, ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék az új típusú zöldebb élelmiszerekből készült fogásokat.

 

Giczi Balázsné Parditka Orsolya, iskolaigazgató

2. Azt értem, hogy műhús, de miből van?

Az étel elkészítéséhez a fejlesztésben részt vevő kutatóséfek darált hús helyett borsófehérjét használtak. Az ételt a fehérje alapanyagtól kezdve teljes egészében a Food Control csoport SoReCa konyháján készítették el, így a bolognai szósz garantáltan nem tartalmazott semmiféle allergént, adalékanyagot és ízfokozót.

3. Igazi hús vs. Mű hús

A gyermekek az étkezés végén PUSH’n GO automatán keresztül véleményt nyilváníthattak, mely eredménye alapján 91%-nak ízlett a húsanalógból készített ebéd. (A Magyar KKV Blog értesülései szerint az igazi hús 89%-ban ízlett a srácoknak!)

4. A műhús gonosz?

Tóth András, a fejlesztési projekt vezetője elmondta: „távolról sem célunk a húsfogyasztás ellen nevelni a gyermekeket, ugyanakkor felelősségünk, hogy táplálkozásunkat elmozdítsuk a fenntarthatóság irányába és gyermekeinket megismertessük új, magas minőségű élelmiszerekkel”. Az eddigi eredmények alapján, sikerrel! A CREAVEG húsanalóg termékek a SoReCa Kft, a Food Control cégcsoport és a KSERIS Tudástranszfer Nonprofit Kft. 100%-ban hazai, közös fejlesztése, mely idén októberben elnyerte az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjának kiválósági minősítését. www.foodcontrol.hu

A cikk közléséért semmit sem kértem, és nem is ajánlott senki. A történet azért jelent meg, mert hiteles, és érdekes. Magyar KKV Blog.